Nyheder, blog og opskrifter
BLOGINDLÆG OM MODUL 3, HEALTH MENTOR UDDANNELSEN:

MENNESKEKUNDSKAB:


Kroppen har masser af små tegn, som jeg kan bruge i min behandling af klienter. De tegn som klientens krop viser, kan aldrig stå alene, men er et godt supplement til det spørgeskema, som klienten udfylder, når de skal have lavet en behandlingsplan af mig. Irisanalyse, tungeanalyse og kropsanalyse kan bruges som henvisningstegn til ubalancer i kroppen.


Kropsanalyse:

Der er tre forskellige kropstyper/personligheder. Vi er alle en blanding af de tre, men ofte er en af dem mere fremtrædende end de andre. Alle tre kropstyper  har  hver deres forcer, men også udfordringer. Alle tre typer har deres egne specielle kendetegn i forhold til udseende og væremåde.


1) Ernæringstypen:


Udseende: Tænk på Poul Bundgård og Oprah. De er runde, bløde, har korte fingre og tæer, korte ben,  fyldige øre og kinder, samt en stor næse.

Væremåde/forcer: de er kærlige, forstående, elsker hygge, mad, nydelse og æstetik. De tænker på andre, er venlige, sociale og lever i nuet, samt tager en ting ad gangen.

Udfordringer: De kan blive apatiske, hvor de ikke ænser at handle og de sidder derfor fast i, at synes det er synd for dem. Får ikke gjort ting færdige. De går op og ned i vægt. De får ikke sagt hvad de gerne vil have af andre. De kan have problemer med organerne ( lever, nyre, tarm) og skjoldbruskkirtlen. Have problemer med betændelse, cellutis.

Der skal sættes ind med: Den rette kost, antioxidanter, gode olier, støtte mave, lever, nyre,  de skal have hygge, der skal være god mad


2) Den bevægelige type:


Udseende: Tænk på Arnold Schwarzenegger, atletisk, høj, ranglet/knoglet, lang næse, store ører, tydelige kæber.

Væremåde/forcer: De har en stor vilje, er til facts, har overblik, skal bevæge sig, laver to do lister, handler, vil frem i livet, tager action, får ting gjort, går hurtigt frem.

Udfordringer: De glemmer sig selv, stiller utrolig høje krav til sig selv, de glemmer at spise, er meget i hovedet og kan derfor have svært ved at vise nærvær, de stresser, kører sig selv hårdt, ældes hurtigere og får rynker og gråt hår, kan bruge kaffe, sukker m.m. for at holde sig kørende, de stopper ikke før de er i mål.

Der skal sættes ind med:  at komme ned i kroppen, holde pauser, gå en tur, øve sig i at være mere i nuet, at  støtte binyrerne og stresse af.


3) Den følelsesneutrale:


Udseende: Tænk på H.C Andersen, høj pande, små øre, lille næse, petit, fine træk, store øjne

Forcer/væremåde: God til at mærke andre og sig selv, familiemenneske, sensitiv, gode til at tale om følelser, empatiske

Udfordringer: forsigtig, bange, svag stemme, føler mindreværd, nærtagende, sensitive, tager alt ind, tilbagetrukken

Der skal sættes ind med: Støtte nervesystemet, Nervoheel, 5 htp, meditation, har behov for berøring og samtale

 

På modul 3, kom vi alle op på skift foran vores medstuderende, hvor de skulle give et bud på hvilken type man er: Jeg er overvejende bevægelig, men også lidt ernæringstypen.  


Ud over kropstype, kan kroppen have andre tegn, som vi kan bruge. Tegn i øjnene kan aflæses ved en irisanalyse, din tunge kan også have forskellige tegn. Tegnene kan grupperes ved, at de enten henviser til  lever, nyre, tarmen, immunforsvaret og det følelsesmæssige. Eksempelvis:  En fure mellem øjnene kan henvise til at din nyre bør støttes. To furer mellem øjnene kan henvise til , at leveren trænger til støtte.


Ømme punkter under fødderne, i hænderne og i ørerne kan repræsentere et organ i kroppen, som trænger til støtte.

Der er også altid en psykisk aspekt til dine fysiske skavanker. Dette kan du bla. læse mere om i Louise Hays bog ”Helbred dit liv”. Har du f.eks ondt i halsen, kan du tænke over, om der er noget du ikke får sagt.


Efter dette modul, som også indeholdte irisanalyse, ville jeg lige prøve, at kigge lidt i min mands øjne. Jeg fandt et skema frem, som viser hvor de forskellige organer, dele af kroppen er repræsenteret i øjet. Jeg kunne se, at han havde en sort streg i det ene øje og jeg sagde, at det vist svarede til testiklerne og lysken. Jeg tænkte ikke mere over det, men et par uger efter blev min mand indlagt og opereret for lyskebrok.

 

Juni 2019BLOGINDLÆG OM MODUL 4 PÅ HEALTH MENTOR UDDANNELSEN:

UDRENSNING OG BIOKEMISK MEDICIN:


Leveren er et af de største organer i kroppen. Leverens vigtigste opgave er, at afgifte og udrense kroppen. Derudover er leveren bla. vigtig for din energiproduktion, kredsløbet, hormonsystemet, blodsukkerreguleringen og lagring af vitaminer.


Symptomer på en belastet lever kan være: Træthed, betændelsestilstande, ødemer, galdesten mm. Når galdesten tilstopper galdegangene påvirkes leverens ydeevne og de forstyrrer også din fordøjelse.


En Health Mentor behandler en problematik og balancerer kroppen med mange forskellige redskaber på en gang:
Første step, er altid kosten. Du kan støtte din lever med følgende økologiske fødevarer: Løg, porrer, hvidløg, kål, broccoli, grapefrugt, rødbede, artiskok, blomkål og gode olier, samt drikke masser af vand. Du skal undgå: Overspisning, forarbejdede fødevarer (Bacon, is, ost, salami, pølser), sukker, dårlige fedtstoffer, alkohol, aromastoffer og konserveringsmidler.


Næste step kan være, at støtte din krop med vitaminer og mineraler. De vigtigste i forhold til leveren er: B- vitaminerne, C- vitamin, E- vitamin, Selen, Zink og Magnesium.


Her på modul 4, er vores ”værktøjskasse” blevet udvidet med flere brugbare redskaber: Læren om aminosyrerne og phytoterapi.


Aminosyrer er kroppens byggesten. De aminosyrer, som er speciel vigtige i forhold til leveren er: Gluthation, NAC, Taurin, Glutamin og Arginin.


Phytoterapi er læren om urter. Urterne kan bla. findes i kosttilskud, i te og i æteriske olier (aromaterapi). Urter der er særlig gode i forhold til leveren er: Mælkebøtte, marietidsel, artiskok, gurkemeje, lakridsrod, oregano og ingefær.


Vi blev opfordret til, at vi i vores sommerferie, lavede en leverudrensning, for at få eventuelle galdesten renset ud. Leverudrensningen omfatter både faste og tarmskylninger. Min umiddelbare reaktion var, at det overhovedet ikke under nogen omstændigheder, ville komme til at ske. Jeg har aldrig nogensinde prøvet hverken udrensning eller tarmskylning. Det virkede både grænseoverskridende og uoverskueligt for mig. I løbet af sommerferien, fik jeg nu alligevel lyst til at prøve, trods nervøsitet. Jeg var i løbet af sommeren kommet lidt fra de gode vaner (der skal vel være plads til lidt vin i ferien) og tænkte, at udrensningen kunne være en frisk start, og få mig tilbage på rette spor igen. Derudover mistænker jeg, at min lever ikke fungerer optimalt, da mit bindevæv er knudret og ømt. Affaldsstoffer har lagret sig, især på ydersiden af lårene, jeg er overvægtig og har betændelse tilstande, som f.eks psoriasis. Syren i kroppen gør mig utrolig træt og kan på den lange bane give gigt. Så der er mange gode grunde til, at udrense og støtte op om sin lever.


Udrensningen forudsætter, at man har levet ”rent”, altså på Currame kost i minimum 14 dage op til. Det hele starter 7 dage før udrensningen. Jeg startede med at lave en tarmskylning med kamillete. Jeg fortsatte med at spise Currame kost, men skar ned på kød og æg. Jeg har desuden drukket 1 liter juice hver dag i ugen op til. Juicen indeholder meget æble og syren fra æblerne blødgør galdestenene. På dag 7, startede selve udrenselsesdøgnet med, at jeg kun måtte få vand, juice og te indtil kl 14. Efter 14, måtte jeg kun få vand og te. Jeg var ret ubehagelig sulten om eftermiddagen, men det gik. Om aftenen drak jeg noget epsomsalt i grapejuice. Epsomsalt renser ud i kroppen og holder galdegangene åbne. Det smagte meget bitter og var ikke ligefrem en fornøjelse. Kort efter indtagelse rumlede det noget i maven og så var det afsted på toilettet. Det positive var, at aktiviteten i maven tog fokus fra sulten. Inden jeg gik i seng skulle jeg tage en olieblanding og det gav ro på rumleriet og sulten. Jeg vågnede en del gange og havde lidt hovedpine. Alarmen ringede kl. 6 næste morgen. Så skulle der tages en epsomsaltblanding igen. Dette gentog jeg kl. 8.00 Gennem hele dagen, kom der løbende galdesten ud. Udrensningen sluttede af med at tage probiotika og lave en tarmskylning mere. Senere på dagen måtte jeg spise igen. Det rumsterer stadig i maven, men jeg har det ellers fint. Jeg føler, at jeg har levet i min egen lille boble hele weekenden. De kilo der var røget på i ferien er røget af igen og jeg har ikke følt mig nær så oppustet i løbet af ugen, med den mere vegetariske kost.

MODUL 5 HEALTH MENTOR UDDANNELSEN:

KROPPENS BIOKEMI OG LIDT OM FORDØJELSEN:


Første modul efter en lang sommerferie. Det var virkelig en sommerferie, som var tiltrængt for mit vedkommende. Jeg synes jeg havde været ret presset op til ferien med at jonglere lektier, opgaver, klienter, mit arbejde og familien. Modul 4 havde også været mere ”tungt”/teoretisk, hvor de foregående moduler, havde været mere praktiske. I ferien levede jeg ikke helt efter Currame kost, så både psykisk og fysisk havde jeg lidt nedtur. Dette resulterede i lidt sort syn og at jeg havde ondt af mig selv. Jeg blev i tvivl om, om det nu også var det rette jeg havde kastet mig ud. Det viser bare ret tydeligt, hvor vigtigt det er, at jeg som den bevægelige type (se beskrivelsen af de forskellige personlighedstyper beskrevet under modul 3) husker mine pauser i hverdagen. Når jeg virkelig er fordybet i noget, så glemmer jeg både at spise, drikke og holde pauser og til sidst brænder jeg bare sammen. Jeg skal helt klart arbejde meget med egenomsorg fremadrettet. Jeg sluttede dog ferien af med, at lave et leverflush og var tilbage på rette spor. Det gav fornyet energi. Da jeg mødtes med mine medstuderende var alt glemt igen og jeg elsker den her uddannelse.  Min kæreste sagde til mig forleden: ”Jeg beundrer dig for, at du kan fordybe dig så meget i noget”.


Modul 5 var her vi for første gang mødte den læge, der er tilknyttet uddannelsen: Dr. Allan Fjelstrup. Det var det fedeste, at vi alle kunne stille de spørgsmål vi havde om vores egne og  vores klienters sygdomme. Vi kom vidt omkring, men hovedbudskabet var: UANSET HVILKEN SYGDOM MAN HAR, SÅ SKYLDES DEN SOM OFTEST ET MANGEL PÅ CELLENIVEAU (mangel på vitaminer, mineraler m.m. pga. for dårlig kost). Dr. Allan Fjelstrup kom kort ind på laboratorietester, som vi lærer mere om på modul 8. Laboratorietests kan vise, hvilke ”systemer” i kroppen, der er ”gået i stå”. Jeg har selv fået lavet en organic test og den viste, at min energiproduktion kører alt for langsomt. Det forklarer så meget godt, hvorfor mit energiniveau ligger lavt. Det tager tid, at bygge op igen og det er det jeg gør med kosten, kosttilskud og ampulkur.


Allan fortalte også, hvordan kemi fra vores omgivelser påvirker vores krop, så ud over ovenstående, er jeg blevet mere opmærksom på, at købe flere miljøvenlige produkter til husholdningen. F.eks har undersøgelser vist, at demente/ alzheimer patienter har meget aluminium ophobet i kroppen, så alt det sølvpapir vi før brugte til madpakkerne, er skiftet ud med mellemlægspapir og Beewax. Primært handlede modul 5 dog om tarmen/fordøjelsen:


TARMEN/FORDØJELSEN:

Der er ca. mellem 1.5 til 2 kg bakterier i din tarm. Bakterierne hjælper bla. med at nedbryde/fordøje vores mad. Men tarmen er involveret i rigtig mange af kroppens funktioner: Hormonbalancen, immunforsvaret, vitaminforsyningen, neurokemien i hjernen, blodsukkerbalancen. Tarmens slimhinde har en stor overflade, og kan sammenlignes med det hud du har på kroppen. I tarmen sidder også din ”følemave”. Der er en direkte forbindelse fra tarmen op til hjernen via vagusnerven. En dårlig fordøjelse kan derfor påvirke dit humør til det værre. Mange lidelser har deres udspring i en dårlig fungerende tarm (bla. diabetes, Parkinson, overvægt, angst, depression, psoriasis, migræne, ADHD). Mennesker født ved kejsersnit, har især brug for tarmstøtte, da de ikke har fået mors tarmflora ved fødslen. Mangler man sin blindtarm er det også vigtigt at tilføje probiotika. Problemer i tarmen kan også skyldes intolerancer. Prøv at udelukke en bestem fødevare i noget tid og se om det hjælper. F.eks korn, mælk. Lev efter Currame kosten i noget tid og prøv så at indføre fødevaren igen. Ofte kan man så tåle det igen i mindre mængder. Hvis dine tarme ikke fungerer optimalt, kan du ikke optage den næring du har brug for, fra din mad og dine kosttilskud. Uden god næring svækkes dit immunforsvar og det kan forårsage kronisk sygdom/autoimmun sygdom, som f.eks gigt. Derudover daler dit energiniveau. Lider du af en autoimmun sygdom, er du ofte syg (svækket immunforsvar), eller er dit nervesystem påvirket (angst, stress, depression), så skal du altid tænke på, at støtte din tarmflora. Det meste af vores lykkehormon serotonin dannes f.eks i tarmen.


SÅDAN STØTTER DU DIN FORDØJELSE:


 • Den korte version er, at du skal spise: Grøntsager (500g – 1 kg), kød (på nær svin), nødder, frugt, olier og vand. Køb så vidt muligt økologisk, for at undgå så mange giftstoffer som muligt. Du skal undgå: Sukker, korn (her tæller kartofler, ris, pasta med), mejeriprodukter og svinekød.
 • Ved en fjernet galdeblære, kan du bruge fordøjelsesenzymer der kan hjælpe med at fordøje fedt
 • Bevægelse
 • Pebermynte kan hjælpe mod smerterne ved forstoppelse
 • Zoneterapi
 • Organmassage
 • Masser af væske
 • Homøopatisk ampulkur (naturmedicin)
 • Få masser af fibre fra frugt og grønt. De gode tarmbakterier lever af grøntsagsfibre. Undersøgelser har vist, at vegetarer og veganere har flere sunde tarmbakterier end folk der spiser meget kød. http://denplantebaseredesygeplejerske.com/tarmbakterier-og-hjertet/?fbclid=IwAR3LYTcuIoAh_hTuOz_DVmBu2qMws87axO9RFrzN9_ScuRWeu8IM2Fb_I5Y
 • Præbiotiske fødevarer, er de fødevarer, som de gode bakterier gerne vil have og fremmer væksten af disse. Det er bla.: jordskokker, asparges, rodfrugter, porrer, artiskok, pastinak, løg, hvidløg, rodfrugter. Fermenteret grønt som kombucha, sur kål og syrnede produkter som kefir.
 • Papaja, mango, ingefær, gurkemeje, kanel og L-glutamin.
 • Støt op med probiotika. Antibiotika smadrer din tarmflora, så efter en antibiotika kur, er det endnu mere vigtigt at støtte op med probiotika.
 • Aloe Vera drik 
 • Lav f.eks denne smoothie (Kilde: Bedre Livsstil, ”smoothie til at lindre og helbrede tarme):


1 ½ dl mandelmælk/hørfrømælk

½ dl. mango

½ dl. papaja

¼ dl valnødder

1 cm frisk ingefær

1 cm. Frisk gurkemeje

½ tsk kanel

1 spsk. Chiafrø

1 spsk hørfrø

1 Spsk L- Glutamin

¼ probiotisk pulver


DETTE SKAL DU UNDGÅ:


Bakteriebalancen i tarmen ødelægges af : Korn (pasta, hvidt, brød, hvede, rug, ris), sukker, syre fra usund mad, kemisk medicin. I forhold til korn, hjælper det ikke, kun at undgå gluten, da det ikke er gluten, som er problemet, men lektiner  der er i korn. Lektiner i korn, kan gøre din tarm utæt (også kaldet leaky gut). Når ufordøjet føde kan vandre ud i blodbanerne, reagerer dit immunforsvar med at angribe det. Kroppen danner betændelse/inflammation og dette kan føre til autoimmune sygdomme (kroppen angriber sig selv). Jeg lider selv af psoriasis, hvilket meget nemt kan være startet i tarmen. De dårlige tarmbakterier lever af sukker, pasta, kartofler, rug, hvede og mælk. Du får derfor overvejende en dårlig tarmflora af disse fødevarer. Ligeledes giver mangel på sundt fedt og fibre en dårlig tarmflora. Skær ned på kød, da kød og æg indeholder meget arachidonsyre, som kan give betændelse/ gigt og skru op for grønt. Undgå stress, brug tid på at spise.


KILDER:

 • ”Tarme i topform”, Irene Bøndum (bog)
 • Facebook: ”Den plantebaserede sygeplejerske” (masser af gode artikler der henviser til forskning/undersøgelser)
 • ”Tarme med charme”, Giulia Enders
 • ”Sundheden sidder i tarmen” artikel af Anette Harbech Olesen fra Mad for livet